Ankara (06)


 
Başkent Ankara, Türkiye'nin ikinci büyük kenti ve Kurtuluş Savaşı'nın kalbi olan başkent Ankara, modern bir şekilde planlanmış ve kısa sürede gelişmiştir. Ankara, bilinen tarihiyle ilk kez Keltler tarafından kurulmuştur. M.Ö. 3. yüzyılda Avrupa'dan gelip, Balkanlar ve Boğazlar üzerinden İç Anadolu'ya kadar uzanan Keltler, burada, tarihte bilinen ilk başkentleri Ankara olan Galatya Devleti'ni kurmuşlardır. Kent daha sonraları Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yaşayarak bugünkü konumuna gelmiştir.

Ankara'nın en görsel yapısı, Atatürk için yaptırılmış olan Anıtkabir'dir. Atatürk'ün naaşı, 10 Kasım 1953 tarihinde Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrinden alınarak büyük bir törenle Anıtkabir'e nakledilmiştir. Ankara'ya hakim olan bir tepenin üzerinde yükselen Ankara Kalesi'nin, ilk kez Keltler tarafından M.Ö. 3. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Ulus'ta bulunan Augustus Mabedi, M.S. 2. yüzyılda yapılmıştır. Mabedin duvarlarında Roma İmparatoru Augustus'un gerçekleştirmiş olduğu icraatların yazılı dökümü yer almaktadır. Roma Hamamı, tiyatro ve Julianus Sütunu kentteki diğer Roma dönemi eserleridir.

13. yüzyılda yaptırılan ve turkuaz rengindeki mihrap çinileri ile ünlü Aslanhane Camisi, 15. yüzyılda yaptırılan Kütahya çinileri ile bezeli Hacı Bayram Camisi, 1967-1987 yılları arasında yaptırılan ve Ankara'nın en büyük cami olan Kocatepe Camisi başkente mistik bir hava kazandırır.

Kent, anıtlarıyla da ünlüdür. Bunlar arasında en görsel olanları; Ulus'taki Cumhuriyet Anıtı, Yenişehir'deki Zafer Anıtı ve Sıhhiye meydanındaki Hitit Güneş Kursu'dur.

Türkiye'nin idari ve siyasi başkenti olan Ankara, aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir. Çıkrıkçılar Yokuşu ve Bakırcılar Çarşısı, çeşitli bakır ve pirinç hatıra eşyalarının satıldığı eski ve şirin alışveriş merkezleridir. İçinde döner restoranı, kafe ve seyir terası bulunan Atakule'den (125 m) tüm Ankara panoramik bir şekilde izlenebilir.


Detaylı Ankara Kent Bilgi Sistemi
http://gis.ankara.bel.tr/











Yorumlar